Uprawiajmy własne warzywa i owoce!
1409.2023
Zdrowe odżywanie to już nie tylko moda, ale przybierający na znaczeniu trend związany z naszą dbałością o zdrowie własne i najbliższych. A ma to coraz silniejsze uzasadnienie, chociażby w charakterze obecnego rynku żywnościowego, na którym pojawia się coraz więcej produktów mocno przetworzonych, z konserwantami i innymi chemicznymi dodatkami. Nie bez znaczenia jest też stan naszego zdrowia, zagrożony m.in. przez postępującą plagę otyłości, która w dużej mierze jest wynikiem niewłaściwego odżywiania. Okazuje się np., że wg raportu Światowej Organizacji Zdrowia, odsetek nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku 7–9 lat wynosi już w Polsce 32%! Niepokojem napawają też prognozy Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD), zakładające, że tylko ze względu na chorobę otyłościową, średnia długość życia w Polsce zmniejszy się w 2050 roku o cztery lata.
Na rynku dostępny jest spory wybór owoców jagodowych, jednak ich ceny są wysokie
Jedzmy zatem zdrowo i odpowiedzialnie, a znakomitą receptą na to jest dieta bogata w warzywa i owoce! Zawierają one bezcenne składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i zachowania zdrowia, takie jak liczne witaminy, minerały, bioflawonoidy i błonnik pokarmowy. Ograniczają ryzyko otyłości oraz wielu innych chorób. Poza tym regulują trawienie, obniżają poziom cholesterolu, mają działanie adaptogenne, zapobiegają powstawaniu nowotworów, ułatwiają koncentrację i spokojny sen, wpływają też na poprawę naszego ogólnego samopoczucia, kondycji i urody. Warzywa i owoce stanowią podstawę popularyzowanej przez dietetyków piramidy zdrowego żywienia, a we wprowadzonej ostatnio przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego koncepcji talerza zdrowia – powinny stanowić połowę spożywanych przez nas dziennie produktów!
Regularne zakupy świeżych owoców i warzyw mogą stanowić duży miesięczny koszt dla rodziny
Najbardziej bogate w wartości odżywcze są warzywa i owoce świeżo zebrane i wytwarzane metodami ekologicznymi – najlepiej więc uprawiać je samemu na własnej działce! Dzięki temu nie muszą znosić długiego transportu ani składowania, nie wymagają też chemicznych zabezpieczeń, przeciwdziałających zepsuciu się. Zebrane we własnym ogródku plony są też wolne od szkodliwej chemii, ponieważ na mniejszą skalę łatwiej jest je uprawiać i chronić przed chorobami i szkodnikami, stosując metody przyjazne środowisku i naszemu zdrowiu.
Ale to nie wszystko! Stale rosnące koszty utrzymania i wysokie ceny żywności mają coraz większy wpływ na jakość naszego życia. Okazuje się, że regularne zakupy świeżych owoców i warzyw mogą być znacznym obciążeniem domowego budżetu i stanowić duży miesięczny koszt dla rodziny. Zatem własny warzywnik, jagodnik lub sad na działce to nie tylko źródło najwyższej jakości żywności, ale także duża oszczędność środków, które wydawalibyśmy na jej zakupy.
Nabywając warzywa, choćby na lokalnym rynku, nie mamy pewności, czy nie stosowano w ich produkcji np. ochrony chemicznej
Z pewnością warto więc zdecydować się na rozpoczęcie lub zwiększenie powierzchni własnych upraw na działce, ponieważ wynikają z tego tylko same korzyści!
Wychodząc temu naprzeciw, Krajowa Rada PZD wydała książkę „Warzywnik dla każdego” – praktyczny poradnik dla wszystkich, którzy planują założyć i pielęgnować własny warzywnik.
Autorkami książki są dr hab. Barbara Dyki oraz mgr inż. Elżbieta Sikora z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, wieloletnie współpracowniczki „działkowca” i „Mojego Ogródka”, z ogromnym doświadczeniem i praktyczną wiedzą z zakresu warzywnictwa, dobrze znające działkową problematykę.
Produkty z handlu mogą być narażone na dłuższy transport i przechowywanie
Niezbędna wiedza zawarta w książce przedstawiona jest w jasny i przystępny sposób, aby skorzystać z niej mogli zupełnie nowi i niedoświadczeni adepci warzywnictwa. Jednak i bardziej doświadczeni ogrodnicy znajdą też coś dla siebie – m.in. propozycje ciekawych odmian, gatunków lub nowych sposobów uprawy. Książka uczy m.in. jak zaplanować założenie warzywnika, jakie są metody uprawy warzyw, jakie wybierać gatunki warzyw i ziół, jak je pielęgnować, jak ekologicznie chronić przed chorobami i szkodnikami, a także jak zbierać, przechowywać i przetwarzać plony. W książce zamieszczone są również gotowe pomysły różnych warzywników na cały sezon.
Ta skarbnica wiedzy o amatorskiej uprawie warzyw dostępna będzie w każdym ROD (po trzy egzemplarze) już w październiku! Książkę można też zamówić na www.dzialkowiecsklep.pl Zapraszamy do lektury!
Sławomir Milewski, Wydawnictwo „Działkowiec”
Znaleźć można także m.in., pigwowce na przetwory i nalewki – ich koszt może być jednak znaczny